Wat is Linkbuilding?

Linkbuilding draait om het verkrijgen van links van andere websites die naar jouw website verwijzen. Een backlink is een teken van vertrouwen, waaruit blijkt dat andere websites jouw content als waardevol ervaren. Ook is het een signaal voor zoekmachines (Google) om zowel autoriteit als relevantie te beoordelen.

Tegenwoordig is de kwaliteit en relevantie van backlinks belangrijker geworden dan kwantitatieve backlinks van niet relevante websites. Het is daarom belangrijk om in gedachte te houden dat de focus vooral moet liggen bij het maken van waardevolle content en het verkrijgen van kwalitatieve backlinks. Wanneer je backlinks inkoopt dan ontstaat de kans dat zoekmachines je hiervoor straffen waardoor jouw website lager wordt gerankt.

Naast linkbuilding door het verkrijgen van links vanuit andere websites naar jouw website, is het ook mogelijk om interne linkbuilding toe te passen. Hiermee zorg je ervoor dat website bezoekers gemakkelijker door jouw website kunnen navigeren.

Waarom is Linkbuilding belangrijk? 

Linkbuilding biedt meerdere voordelen. Hier bieden externe links andere waarden dan interne links.

Externe links

Belangrijke doelen van backlinks zijn het verbeteren van de positie in zoekmachines waardoor er meer traffic op de website terecht komt, dit komt doordat backlinks zorgen voor een hogere autoriteit. Een hoge domein autoriteit is nodig om een hoge SERP te halen. Daarnaast is het een score dat aangeeft hoeveel waarde een website biedt en hoe betrouwbaar een website is. Ook geven backlinks op andere websites waarden doordat ze traffic van hun website naar jouw website sturen (Referral traffic).

Interne links

Interne linkbuilding zorgt ervoor dat de gebruiksvriendelijkheid van de website wordt verbeterd. Zo kan je de website bezoeker van het ene onderwerp naar het andere onderwerp verwijzen. Dit zorgt ervoor dat het navigeren door de website gemakkelijker gaat. Zoekmachines geven hier een positieve waardering aan. Hoe meer interne links een pagina heeft hoe meer waarde de zoekmachines hechten aan de pagina. Daarnaast crawlen zoekmachines websites via de interne linkstructuur. Dit is belangrijk voor het indexeren van de pagina’s.

Hoe werkt Linkbuilding?

Het verkrijgen van de juiste backlinks is voor vele de meest lastige stap binnen het linkbuilding proces omdat je het meestal niet geheel zelf in de hand hebt. Er zijn meerdere manieren hoe websites backlinks verkrijgen.

1 Backlinks zelf toevoegen

In deze methode ga je zelf opzoek naar websites zoals bedrijvengidsen, blogsites of social media profielen waarop je een link naar jouw website kunt plaatsen. Echter zijn dit soort backlinks vaak minder waard omdat ze zelf aangemaakt kunnen worden.

2 Backlinks vragen

Deze methode is het meest populair om backlinks te krijgen. Hierbij vraag je andere websites of ze een link naar jouw website willen plaatsen. Veel bedrijven weten dat zo’n backlink waarde heeft en vragen zich af “What’s in it for me?”. Probeer dus creatief te zijn hoe je hen weer van waarde kunt zijn.

3 Backlinks verdienen

Een andere manier om backlinks te verkrijgen is door ze te verdienen. Denk aan het plaatsen van unieke informatie, handige infographics of weetjes. Bij deze vorm moet je je dus focussen op unieke content. Ook kan je ervoor kiezen om jouw producten te geven aan bloggers voor in ruil dat ze een artikel schrijven over jouw product. Uiteraard is dit ook toepasbaar als je een dienst aanbiedt.

4 Backlinks kopen of ruilen

Deze vorm van backlinks krijgen is door deze in te kopen. Zoekmachines zijn hier zelf niet zo zeer fan omdat hierdoor minder relevante pagina’s hoger ranken. Echter is er bij hoge concurrentie altijd sprake van linkbuilding waarvoor betaald is. Om dit goed aan te pakken raden wij aan om hiervoor een gepast marketingbureau voor in te schakelen.

Tips voor linkbuilding

We hebben hier voor jou een kort overzicht gemaakt van de belangrijkste tips als je wilt gaan starten met linkbuilding.

Tip 1: Inkopen links

Krijg je wel eens e-mails om backlinks in te kopen bij een partij? Wij raden sterk af om hierop in te gaan. Wissel ook geen links uit met andere partijen. Dit zorgt ervoor dat jij een link kunt ontvangen van een website met een hoge spam score wat juist in jouw nadeel kan werken.

Tip 2: Voeg ook uitgaande links toe

Door ook uitgaande links naar andere websites te sturen met veel autoriteit zorg je ervoor dat je website een gezond linkprofiel krijgt. Probeer dit dus ook regelmatig te doen.

Tip 3: Maak een infographic

Creëer een infographic dat interessant is om te gebruiken door andere websites. Dit is een lucratieve manier om veel backlinks te verkrijgen.

Tip 4: Consistentie 

Het is belangrijk dat je consistent bezig blijft met linkbuilding. Wij geven daarom de voorkeur aan om iedere maand een aantal links erbij te krijgen in plaats van in één keer heel veel. Dat is een natuurlijkere manier wat zoekmachines ook in de gaten houden.

Linkbuilding uitbesteden?

Het uitbesteden van linkbuilding is een slimme keuze om jouw websitepagina’s hoger in zoekmachines te laten verschijnen. Onze marketeers hebben de expertise om ervoor te zorgen dat jij het meeste kunt halen uit linkbuilding, zonder dat het jou veel tijd kost!

Wil je meer te weten komen over linkbuilding? Vraag het onze marketing experts!